• Gratis verzending vanaf 35€
 • Gratis afhalen in Diepenbeek
 • Standaard verzending (BE) 3,90€
 • Binnen 24hr verzonden op weekdagen

Just be creative: 5 tips voor de mooiste gehandletterde kerstkaarten

Gepubliceerd op 21 oktober 2021 om 10:08

Stuur jij dit jaar kerst- en nieuwjaarskaarten naar je vrienden en familie? En wil je eigenlijk wel graag origineel uit de hoek komen?

Want je hebt het waarschijnlijk ook al wel eens meegemaakt… In december vallen er steevast verschillende eindejaarswenskaarten in je brievenbus. Sommige zijn net dat tikkeltje anders dan anderen. Maar de meeste? Die lijken wel heel erg op elkaar. Of zijn zelfs exact hetzelfde! 😮 En daar zit je dan. Een muur of slinger vol met kerstkaarten, maar geen enkele die echt persoonlijk is of eruit springt qua originaliteit.

En de kerstkaarten die jijzelf verstuurde? Die gaan natuurlijk ook op in het niets! Ze verdwijnen gewoon tussen alle andere - gelijkaardige of zelfs identieke - kerstkaarten die je vrienden en familie ontvingen…

Hieronder leg ik je uit hoe je de Lotte’s of Love Kerstkrans-kaarten met behulp van enkele simpele handlettering tips super persoonlijk maakt! Zodat je dit jaar wel in het oog springende wenskaarten verstuurt die door elke ontvanger gekoesterd zullen worden!

Bestel nu een pakketje Lotte’s of Love Kerstkrans-kaarten en ga aan de slag met onderstaande tips!

Lotte's of Love wenskaarten zijn niet gelamineerd!

Zoals je misschien wel weet, of misschien ook niet (maar dan vertel ik het jou nu gewoon 😉), worden alle Lotte’s of Love wenskaarten gedrukt op niet-gelamineerd papier. Beetje te technisch? Ik leg het je graag even uit! Veel post- en wenskaarten worden gedrukt op gelamineerd papier. Door middel van warmte wordt er een heel dunne, transparante folie aangebracht op de voorkant van de kaart, waardoor ze een blinkende uitstraling krijgt. Maar waardoor het ook zo goed als onmogelijk wordt om op de voorkant van de kaart te schrijven of tekenen. Dit dunne folielaagje laat ik dus heel erg bewust achterwege wanneer ik aan de drukker vraag om de Lotte’s of Love wenskaarten te drukken. Waardoor er op de voorkant van de Lotte’s of Love wenskaarten net wel heel gemakkelijk getekend en geschreven kan worden. En waardoor je er dus heel erg gemakkelijk een persoonlijke (kerst-)boodschap op kan schrijven!

Hoe maak je super persoonlijke kerstkaarten?

Je kan natuurlijk gewoon een persoonlijke kerstboodschap schrijven boven of in de kerstkrans. Maar je zou je boodschap ook kunnen handletteren!

Ben je de handletterqueen of the world? Dan ga ik jou niet bijster veel kunnen bijleren. Maar als je nog niet echt bekend bent met handletteren, dan geef ik je hieronder graag 5 tips!

 1. Hold your horses!

Je hebt je persoonlijke kerstboodschap bedacht en wil ze nu liefst zo snel mogelijk op je kerstkaart handletteren. Wacht! Niet zo snel! Call me crazy, maar ik probeer mijn creatie altijd eerst even te handletteren op een kladpapier. Op die manier weet ik perfect hoe groot de boodschap zal worden en hoef ik tijdens het handletteren op de wenskaart niet meer na te denken over wat ik nu net ga doen.

 1. Be inspired

Handletteren is momenteel echt heel erg hip! Ga dus zeker even op zoek naar inspiratie op Pinterest of Google. Je zal versteld staan hoeveel er mogelijk is. En bovendien zal je merken dat er heel veel stijlen mogelijk zijn. Handletteren is namelijk meer dan enkel maar kalligrafie. Wist je bijvoorbeeld dat je ook kan spelen met de manier waarop je drukletters schrijft? Of dat je verschillende stijlen kan combineren?

 1. Basisprincipe kalligrafie

Wil je toch graag aan de slag met kalligrafie? Dan vertel ik je hieronder graag hét basisprincipe!

Wanneer je een echte kalligrafiepen gebruikt verkrijg je een zeer uitgesproken resultaat door op bepaalde momenten veel en op andere momenten net weinig druk te zetten op je pen. Volg je de regels van de kunst, dan zet je veel druk wanneer je een neergaande beweging maakt met je pen; en verlicht je de druk bij het maken van een opgaande beweging. Doordat de extra druk ervoor zorgt dat je penstreken dikker worden krijg je een zeer uitgesproken resultaat.

Klinkt ingewikkeld? Wel, dat hoeft het helemaal niet te zijn!

 1. Faux calligraphy

Geen kalligrafiepen in huis? Of gewoon geen zin om de kunst van de kalligrafie onder de knie te krijgen. Wel, dat is heel gemakkelijk op te lossen!

Wist je dat je met een gewone pen of stift de principes van kalligrafie kan nabootsen? (vandaar dus ook de naam “faux calligraphy”)

Hoe je dit doet? Heel gemakkelijk!

 • Schrijf je boodschap of woord op met een stift. Doe hierbij niets speciaal. De volledige tekst heeft overal dezelfde dikte
 • Ga nu nog eens met je pen over de tekst maar let goed op of je een neergaande of opgaande beweging maakt. Maak je een opgaande beweging, houd je pen dan boven je papier. Maak je een neergaande beweging, trek dan een extra neergaande lijn ernaast.
 • Vervolgens kan je ervoor kiezen om de vlakken die hierdoor ontstaan op te vullen met stift of net bewust wit te laten.
  1. The real deal

  Wat ik hierboven beschreven heb is echt de basis van de basis. Wil je meer leren over handletteren? Ga dan eens een kijkje nemen bij Emmy van Kaartjes Voor Taartjes. Zij is een echte handlettermaster en geeft geregeld workshops handletteren.

  Tot slot nog een kleine maar belangrijke sidenote!

  De term handletteren heet met een reden HANDletteren. De letters hoeven dus helemaal niet perfect te zijn. Hoe meer jouw stijl erin doorschijnt, hoe beter je kunstwerkje geslaagd is! Streef dus geen perfectie na, maar wel een persoonlijke resultaat! En vooral: geniet van het proces!

  Met bovenstaande tips win je dit jaar gegarandeerd de prijs van de meest originele en persoonlijke kerstkaart van allemaal! Dus, wat denk je? Ga jij met mijn tips aan de slag? Vond je dit een interessant artikel? Laat het mij zeker weten in de reacties hieronder of deel dit artikel met een vriend of vriendin van wie je hoopt een super persoonlijke kerstkaart te ontvangen dit jaar 😉 !

   

  Alvast heel veel succes, plezier en … hohoho!


  «   »

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.